Ο Δήμος Περιστερίου, τηρεί πιστά τις νομοθετικές διατάξεις για την ευζωία και προστασία των αδέσποτων ζώων μας, ως μέγιστο δείγμα του πολιτισμού μας.

Έχει επισυνάψει σύμβαση με κτηνιατρική κλινική και υλοποιεί το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και ΣΗΜΑΝΣΗΣ Αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η προσπάθεια του Δήμου μας για την ευζωία των αδέσποτων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο, είναι επίμονη και ευελπιστούμε πως σύντομα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Συλλόγους εθελοντών θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους μικρούς μας φίλους.

Παράλληλα επιδιώκεται  η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Η υλοποίηση του προγράμματος για τα αδέσποτα γίνεται εφικτή με τη σύμβαση που έχει ο Δήμος με το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) που ανήκει στον ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) καθώς και με τη συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένους φιλόζωους της περιοχής του Περιστερίου. Οι προαναφερθέντες φορείς σε συνεννόηση με το Δήμο προβαίνουν σε περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων που χρήζουν ιατρικό έλεγχο και εν συνεχεία στο ΔΙΚΕΠΑΖ προχωρούν στη στείρωση, τον εμβολιασμό, την έσω-έξω αποπαρασίτωση και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.

 
Υπενθυμίζουμε ότι, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από τον Νόμο (ΦΕΚ.15/2-2-12)και οι δράστες κακοποίησής τους (δηλητηριάσεις, κ.λπ.) τιμωρούνται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή (άρθρο 17).
Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. To microchip που εμφυτεύεται στο αδέσποτο ζώο,  φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης και είναι απόλυτα βιοσυμβατό.
Επιπλέον γίνεται χρήση χρωματικού κώδικα στα περιλαίμια που φορούν για τον διαχωρισμό αρσενικών-θηλυκών αδέσποτων σκύλων (μπλε χρώματος για τα αρσενικά, κόκκινου χρώματος για τα θηλυκά), στα οποία αναγράφεται η ένδειξη: “Δήμος Περιστερίου – Εμβολιασμένο – Στειρωμένο”.
Διευκρινίζεται ότι και οι δύο αυτοί τρόποι σήμανσης δεν είναι επιβλαβείς και δεν ενοχλούν τα ζώα.

Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό περισυλλέγονται ζώα, τα οποία μεταφέρονται στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) Εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ όσα ζώα υποβάλλονται σε στείρωση ή λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις παραμένουν για κάποιο διάστημα προκειμένου να παρακολουθείται η μετεγχειρητική εξέλιξή τους. Μετά την ανάρρωση τους, τα ζώα επανατοποθετούνται στο αρχικό σημείο περισυλλογής τους, ως ο Νόμος ορίζει.

Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων διενεργείται άμεσα, μετά τον εντοπισμό τους, από τα ειδικά συγκροτημένα για το σκοπό αυτό συνεργεία. Οι σκύλοι που εκάστοτε περισυλλέγονται, μεταφέρονται στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) για παροχή των κατά περίπτωση απαιτούμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Τα ζώα παραμένουν όσο διάστημα απαιτείται για την πλήρη ανάρρωσή τους στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. , ενώ μπορούν να υιοθετηθούν, καθώς ο χώρος λειτουργεί και ως «κέντρο υιοθεσίας», αφού είναι επισκέψιμος από όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν από τους αδέσποτους σκύλους της πόλης μας.
Οι γάτες που εκάστοτε περισυλλέγονται, μεταφέρονται σε ανάδοχο κτηνίατρο με τον οποίο ο Δήμος Περιστερίου τηρεί σύμβαση παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν,  επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί, πλην όσων είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα, πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν.
Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Ο Δήμος Περιστερίου διατηρεί πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.
Οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μέσω της ιστοσελίδας μας. 
Στην περίπτωση που κάποιος δημότης μας δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το internet ή δεν μπορεί να μεταβεί στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.» μπορεί να προσέλθει στα γραφεία του Τμήματος Αστικής Πανίδας, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να δει το ζώο στην βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και περιέχει όλα τα στοιχεία του αδέσποτου ζώου.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή για ανατομικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν της υποστήριξης του Δήμου Περιστερίου στη φροντίδα αυτή.

×

Συνδεθείτε στην επίσημη κοινότητα μας στο Viber Μάθετε περισσότερα