Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου συνεχίζει και πρωτοπορεί…


Από τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Λαογραφίας Μ. ΜερακλήςΤο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Περιστερίου συνεχίζει τις πρωτοπόρες δράσεις του μέσα από αξιόλογες και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις και προσπαθεί να συνδυάσει τη γνώση σε κάθε τομέα του επιστητού με την τέχνη, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μουσική.

Στις 23 Μαΐου 2011 στην αίθουσα διαλέξεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλης Μερακλής παρουσίασε απόψεις και θέσεις της επιστήμης της Λαογραφίας μέσα από τη διάλεξή του, που είχε ως θέμα: «Τι είναι η Λαογραφία σήμερα;».


Τέθηκαν ζητήματα επίκαιρα, αναλύθηκαν οι σύγχρονες ιδεολογικές κατευθύνσεις και σκιαγραφήθηκε η θέση της Ελλάδας και των Ελλήνων στον κόσμο. Οι επιστημονικές αναζητήσεις του κ. Μερακλή παρουσιάστηκαν με γλαφυρό τρόπο, έθεσαν προβληματισμούς και υπογράμμισαν την μοναδικότητα της παράδοσης του ελληνικού λαού, που υπάρχει και θα υπάρχει στον κόσμο, μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αυθόρμητες μορφές έκφρασής του.

Στη συνέχεια, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμητρα Μόσχου ενημέρωσε ότι η χορωδία «Μουσική Αργώ», που διευθύνει ο Μαέστρος Παντελής Γούσας φιλοξενείται στο χώρο της μουσικής Βιβλιοθήκης «Νάνα Μούσχουρη», για να κάνει μια περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια των λαών του κόσμου και να τονίσει την ανάγκη κάθε λαού να αναδεικνύει και να διατηρεί το ιδιαίτερο «στίγμα» του στη διάρκεια του χρόνου.

Η χορωδία «Μουσική Αργώ» με τη μουσική της, συνέβαλε στην σύντομη, αλλά ουσιαστική καταγραφή όλων εκείνων των πολύμορφων πολιτισμικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν ένα λαό ή ένα έθνος, ώστε να διατηρεί την «ταυτότητά» του και τη μοναδικότητάς του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν στις μουσικές των λαών και επικοινώνησαν μέσα από τις νότες της χορωδίας «Μουσική Αργώ» με εικόνες, μνήμες και συναισθήματα.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου και η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζουν θερμές  ευχαριστίες στον Μαέστρο Παντελή Γούσα και στα μέλη της χορωδίας του, που με προθυμία εργάστηκαν για την παρουσίαση αυτή, καθώς και στον Καθηγητή Λαογραφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών Μιχάλη Μερακλή για την εξαιρετική διάλεξή του.

H χορωδία «Μουσική Αργώ» και ο Μαέστρος Π.  ΓούσαςΚατάμεστη η αίθουσα διαλέξεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης