Τοποθέτηση προτομής του Νίκου Καζαντζάκη

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ

Ο Δήμος Περιστερίου στα πλαίσια της αναγνώρισης, αλλά και της  προβολής του έργου μεγάλων Ελλήνων, προγραμματίζει  την τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου Έλληνα Στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα αφορούν στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ το σύνολο των δραστηριοτήτων θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης απευθυνόμενος προς την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης του Περιστερίου, ζήτησε τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο μεγάλο διαγωνισμό για την ανάδειξη του έργου του. 

-         Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αθλοθετείται η Δημιουργία ζωγραφιάς ή σκίτσου σε μέγεθος Α4  με αφορμή το απόσπασμα του Ανθολογίου «Ο γιός», από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο» και εμπνεόμενοι από αυτό.

-         Για τους μαθητές των Γυμνασίων αθλοθετείται η σύνταξη δοκιμίου με θέμα: «Σώπα δάσκαλε ν' ακούσω το πουλί», αναφωνεί ο μικρός Νίκος Καζαντζάκης στην αναφορά στον Γκρέκο. Με αφορμή το κείμενο αυτό και τις ακόλουθες ερωτήσεις, να συνταχθεί ένα δοκίμιο 500-600 λέξεων.

Ø     Πιστεύετε ότι η σημερινή εκπαιδευτική διαδικασία αποξενώνει τα παιδιά από το φυσικό περιβάλλον.
Ø     Καλλιεργείται στο σχολείο περιβαλλοντική  συνείδηση και πώς;
Ø     Ποιους εφικτούς εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας θα προτείνατε για να προετοιμάζονται οι νέοι μας σήμερα, ώστε να αποτελέσουν φραγμό στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος;

           Η επιλογή των τριών καλύτερων δοκιμίων που θα βραβευθούν, θα  γίνει από Επιτροπή Φιλολόγων.

-         Για τους μαθητές των Λυκείων αθλοθετείται η σύνταξη δοκιμίου με το εξής θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης σηματοδότησε μια μεγάλη εποχή για την Ελληνική λογοτεχνία και όχι μόνον». Αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου αυτού Κρητικού ένα δοκίμιο 500-600 λέξεων. Η επιλογή του καλύτερου δοκιμίου που θα βραβευθεί, θα  γίνει από επιτροπή φιλολόγων.


Οι ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα δοκίμια των μαθητών θα πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π., στη διεύθυνση Παπαρηγοπούλου 94, Περιστέρι, τηλ. 210-5779049 & 210-5781343 έως και την 26η Μαρτίου 2010.